Stoppen-met-roken-begeleiding op het werk

Anoniem chatten

Stoppen-met-roken-begeleiding op het werk? Organiseer een pop-up poli!

Steeds meer organisaties vinden het belangrijk om een gezonde én dus rookvrije werkomgeving te creëren voor hun medewerkers. Want gezonde en vitale medewerkers zijn blije medewerkers! Maar waar begin je als werkgever? Een goeie eerste stap is het faciliteren van stoppen-met-roken-begeleiding. Bijvoorbeeld door VNN een pop-up poli te laten organiseren. Ja, u leest het goed! VNN opent dan een stoppen-met-roken-poli op de werkplek zelf! In 6 bijeenkomsten ervaren medewerkers hoe het is om niet te roken. Onder deskundige begeleiding van VNN. Sámen met andere collega’s die ook de sprong wagen. 

Lager ziekteverzuim
Medewerkers die willen stoppen met roken daarin aanmoedigen. En, als ze daar behoefte aan hebben, ook begeleiding bieden. Steeds meer werkgevers doen het. Omdat ze graag hun steentje willen bijdragen aan de gezondheid van hun medewerkers. En omdat minder rokende medewerkers leidt tot een lager ziekteverzuim en meer productieve uren (want, minder rookpauzes). Bovendien ervaren steeds meer organisaties die rookvrij willen worden dat het rookvrij maken van locaties simpelweg niet genoeg is. Met het aanbieden van stoppen-met-roken-begeleiding maak je echt het verschil.  

Het is nooit te laat!

Tijdens de pop-up poli brengt VNN medewerkers dichterbij een rookvrij en dus fitter en leuker leven. De groepsbijeenkomsten worden geleid door deskundigen van VNN. Deelnemers leren meer over wat verslaving eigenlijk is en hoe het werkt. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat er 24 uur na het stoppen met roken al effecten optreden in het lichaam. Het is nooit te laat! Tevens leren deelnemers de momenten herkennen waarop ze zin hebben in een sigaret en krijgen ze praktische tips wat ze dan het beste kunnen doen (oplossingsgericht). Naast het stoppen met roken is er ook aandacht voor voeding en bewegen. Want, stoppen met roken begint bij een gezonde leefstijl. Informatie en advies over nicotinevervangers en eventuele medicatie komt ook aan bod.

Groepsbijeenkomsten als stok achter de deur
Het kan spannend zijn om samen met collega’s te stoppen. Maar veel oud-deelnemers ervaarden de groepsbijeenkomsten juist als een voordeel. Sjoerd: “Aan het begin zeiden we als deelnemers tegen elkaar dat je alleen de volgende bijeenkomst mocht bijwonen als je in de tussentijd niet had gerookt. Die stok achter de deur werkte verbazingwekkend goed voor mij”.

Hoe werkt verslaving eigenlijk?
Andere deelnemers prezen de luchtige (en juist niet therapeutische) sfeer. Ook werd de verslavingskennis van VNN gewaardeerd. Deelnemers voelden zich erkend in het feit dat roken een verslaving is en vonden het waardevol om te leren hoe verslaving eigenlijk werkt. Ze kregen inzicht in hun valkuilen en werden bewust van hun eigen gedrag.

Poli op maat
Lijkt het u leuk om ook een pop-up poli op uw werkplek te organiseren? Neem dan vrijblijvend contact op met Janneke Bandringa (programmamanager Nationaal Preventieakkoord) via j.bandringa@vnn.nl Uiteraard kunnen we de pop-up poli afstemmen op de wensen van de werkgever. VNN biedt groepsbijeenkomsten op maat.

Op 21 januari 2020 organiseert VNN een gratis webinar 'Rookvrij zonder gedoe'. Lees meer en meld je aan.