Zelfhulpgroepen verslaafden en naasten

Anoniem chatten

Als je graag wat aan je problemen met een verslaving of andere psychische klachten wilt doen, kun je hulp zoeken bij professionele hulpverleners of gebruikmaken van een zelfhulpgroep. Er zijn in Nederland veel verschillende zelfhulpgroepen waar je als verslaafde, maar ook als naaste van een verslaafde heen kunt gaan. 

Wat gebeurt er in een zelfhulpgroep?
Een zelfhulpgroep is een vorm van zelfhulp waarbij mensen die tegen dezelfde problemen aanlopen hun problemen bespreken en ervaringen delen, zonder tussenkomst van professionele hulpverleners. De herkenning van de problemen, bij verslaving of andere psychische klachten, geeft het gevoel niet alleen te staan. Het leren van elkaars ervaringen staat centraal. Je kunt groepsbijeenkomsten bezoeken, maar ook online met andere mensen contact leggen die in dezelfde situatie verkeren. 

Er zijn zelfhulpgroepen voor verslaafden en groepen voor familieleden en naasten van verslaafden. Ook bij verslaving van een partner, vriend of familielid kan een naaste via deze zelfhulp steun vinden om het eigen leven weer op te bouwen.

Wanneer kun je je aansluiten bij een zelfhulpgroep?
Je kunt je altijd aansluiten bij een zelfhulpgroep. Het kan ondersteuning bieden als je op een wachtlijst staat voor professionele hulp of een goede aanvulling zijn tijdens een behandeling. Bovendien kan zelfhulp een goede steun in de rug zijn in het herstelproces na de behandeling.

Waar kun je terecht?
In Nederland zijn veel verschillende zelfhulpgroepen, algemene groepen of groepen specifiek voor een bepaalde verslaving. Ook online zijn er diverse mogelijkheden. Bekijk het hieronder.

Zelfhulpgroepen in Noord-Nederland

In Noord-Nederland kun je terecht bij:

Landelijke zelfhulpgroepen

Een aantal bekende landelijke zelfhulpgroepen voor verslaving zijn:

  • NA: Narcotics Anonymous (bij drugsverslavingen)
  • AGOG: Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers (bij gokverslaving)

Online zelfhulpprogramma’s