Ik ben familie of naaste

Anoniem chatten

Ik ben familie of naaste

Gezin en verslaving

Verslaving beïnvloedt het hele gezin en het vraagt van de gezinsleden veel aanpassing. Hoe zit dat precies en wat kan het bij kinderen van verslaafde ouders voor gevolgen hebben?

Ontkenning van problemen

In gezinnen waar verslaving een rol speelt, wordt de verslaving van de ouders, de conflicten en het geweld vaak verzwegen. Problemen worden ontkend. Tussen de gezinsleden is een sterke onderlinge afhankelijkheid en loyaliteit naar elkaar. Individuele behoeften worden minder belangrijk gemaakt. De verslaving van de ouder staat voorop.

Gevolgen voor kinderen van verslaafde ouders

Verslaving van één van de ouders heeft een grote invloed op de kinderen. Ze hebben een achterstand op alle ontwikkelingsgebieden. De kinderen ervaren al op jonge leeftijd stress, veroorzaakt door de psychische problemen en de levensstijl van de ouders. Als de kinderen jong zijn, zijn ze prikkelbaar, slapen ze slecht, huilen ze veel en zijn ze afwerend in het knuffelen. Zijn ze wat ouder, dan kunnen de kinderen te maken krijgen met angst-, schaamte- en schuldgevoelens en depressiviteit. Sommige kinderen zijn hyperactief, agressief en tonen een gebrek aan concentratie; anderen vertonen aangepast gedrag.

Aandacht voor de gezinssituatie

Door de grote gevolgen van verslavingsproblemen in een gezin, is er zodra iemand zich bij VNN aanmeldt, direct aandacht voor de gezinssituatie. Wat kunnen we betekenen?

Wat biedt VNN voor familie of naasten

Contact Eenmalig adviesgesprek Eventueel gespreksgroep
Video afspelen
Omgaan met het drankprobleem van de ander
Video afspelen

In het filmpje geeft een systeemtherapeut van VNN advies over 'Omgaan met het (drank)probleem van de ander'.

Veelgestelde vragen door familie of naasten

 1. Is verslaving erfelijk?

  Je kunt een erfelijke aanleg voor verslaving hebben. Maar ook andere zaken als opvoeding, je persoonlijkheid, je gewoontes en de omgeving spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van verslaving.

 2. Jongeren moeten leren omgaan met genotmiddelen. De ene jongere zal experimenteren met alcohol, de ander met wiet. Dit uitproberen en leren maat houden hoort bij een normale ontwikkeling naar volwassenheid. Meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken, maar veel ouders raken toch onzeker als ze ontdekken dat hun kind drugs gebruikt. Het direct verbieden leidt meestal tot stiekem gebruik. En dat gaat ten koste van het contact met je kind.

  Contact houden met je kind
  Een geruststelling: meestal gebruiken jongeren na verloop van tijd minder wiet of hasj of ze stoppen zelfs helemaal. Soms duurt een fase van uitproberen langer of is er sprake van stevig gebruik. Ook dit hoeft niet slecht af te lopen. Er kan zich een nieuwe fase aandienen waarbij je kind meer aandacht heeft voor zijn of haar werk, studie of een relatie.
  Het belangrijkste dat je kunt doen, is het contact met jouw kind over zijn drugsgebruik zo open mogelijk houden. Een paar tips:

  Vraag informatie
  Vraag je zoon of dochter wat voor soort drugs hij of zij gebruikt en zoek uit wat voor middel dit is. Het kan onnodige onzekerheid wegnemen als je weet waar je over praat. Mocht je kind een vraag stellen, dan kun je hem of haar objectieve informatie geven.

  Praat rustig en open
  Praat met je kind waarom, waar en wanneer hij of zij gebruikt. Kies een goed moment en praat er rustig en open over. Kondig aan waar je het over wilt hebben. Geef je mening, zeg eerlijk dat je bezorgd bent. Probeer te voorkomen dat emoties de boventoon voeren en veroordeel niet. Betrek ook de mening van je kind in het gesprek. Praat ook over de plezierige kanten van het gebruik. Vertel eventueel ook wat jouw eigen ervaringen met alcohol of softdrugs zijn.

  Toon interesse
  Al laat je kind soms het tegendeel blijken, toch ben je belangrijk voor hem of haar als raadgever. Toon daarom interesse in wat je kind doet en wat hem of haar beweegt. Als je dit niet doet kan jouw kind het idee krijgen dat het je allemaal niet uitmaakt wat hij of zij doet.

  Geef regels en stel grenzen
  Als jouw kind net met het gebruik van hasj of wiet begonnen is, zal er alleen op de positieve kanten gelet worden. Probeer samen met je kind afspraken te maken over de hoeveelheid en de momenten waarop hij of zij mag gebruiken. Bijvoorbeeld alleen in het weekend en niet op een schooldag of als er nog geen huiswerk is gemaakt. Het stellen van zulke grenzen geeft jouw kind het gevoel dat je betrokken en geïnteresseerd bent.

  Voorkom verveling
  Komt het gebruik van alcohol en drug voort uit verveling? Dan is het goed om samen met je kind te praten over een invulling van zijn of haar vrije tijd. Het is vaak een leuke aanleiding om samen met je kind iets te ondernemen.

  Wanneer moet ik mij zorgen maken als mijn kind blowt?
  Het blowen van je kind is riskant als er niet meer gebruikt wordt omdat het lekker of gezellig is, maar om bepaalde gevoelens of problemen weg te drukken.
  De volgende vragen kunnen helpen om te onderzoeken of je je zorgen moet maken:

  • Gaat mijn kind nog wel regelmatig naar school?
  • Is mijn kind vrolijk of maakt hij of zij een ongelukkige, gespannen of depressieve indruk?
  • Gaat mijn kind nog wel naar de sportclub?
  • Verwaarloost mijn kind zijn of haar vriendenkring?
  • Gebruikt mijn kind het blowen als troost of vlucht?

  Kan ik ook hulp krijgen als mijn kind blowt?
  Je kunt deelnemen aan een oudercursus van VNN als je je zorgen blijft maken om het blowgedrag van je kind. Kijk bijvoorbeeld bij de oudercursus 'Help! Mijn kind gebruikt' En lees meer over de gespreksgroepen voor ouders
  Natuurlijk beantwoorden we ook graag de vragen die misschien nog bij jou spelen. Neem gerust even contact met ons op.

 3. Eens verslaafd, altijd verslaafd?

  Als je verslaafd bent geraakt, vraag het nogal wat moed en doorzettingsvermogen om hiermee aan de slag te gaan. Het overwinnen van een verslaving kan een jarenlang proces zijn. Het betekent vaak dat je opnieuw inhoud moet geven aan je leven.

  De mate waarin dit haalbaar is, verschilt per persoon. Sommigen overwinnen hun verslaving en kunnen zonder het middel verder leven. Anderen zullen met hun verslaving moeten leren omgaan.

  Hoe langer je verslaafd bent, hoe lastiger het is om het patroon te doorbreken. En als je er eenmaal af bent, blijf je extra gevoelig voor het middel. Denk aan roken, je zit er als je niet oppast zo weer aan vast.

 4. Iemand aanspreken op zijn of haar drankmisbruik is best lastig. Zeker als de persoon zelf volhoudt dat er niets aan de hand is.
  Toch geven we je graag een aantal tips over hoe je om kunt gaan met een drinker:

  • ​​​​​​​Laat het maar eens misgaan
  • Houd de grote lijnen van de drinker in de gaten (om bij te springen als het misgaat)
  • Maak duidelijk dat je er altijd bent
  • Geef duidelijk aan dat je samen naar een oplossing wilt zoeken
  • Ruim geen lege flessen op, koop geen alcohol, zeg geen afspraken af
  • Ga een uit de hand gelopen ruzie niet sussen

  Bekijk ook de webinar 'Omgaan met het drankprobleem van de ander'

   

   

   

 • Download Tips van VNN: Omgaan met het drankprobleem van de ander
  0.32mb