naasten

Ik ben familie of naaste

Anoniem chatten

Ik ben familie of naaste

Wat biedt VNN voor familie of naasten

Contact Eenmalig adviesgesprek Eventueel gespreksgroep

Gezin en verslaving

Verslaving beïnvloedt het hele gezin en het vraagt van de gezinsleden veel aanpassing. Hoe zit dat precies en wat kan het bij kinderen van verslaafde ouders voor gevolgen hebben?

Ontkenning van problemen
In gezinnen waar verslaving een rol speelt, wordt de verslaving van de ouders, de conflicten en het geweld vaak verzwegen. Problemen worden ontkend. Tussen de gezinsleden is een sterke onderlinge afhankelijkheid en loyaliteit naar elkaar. Individuele behoeften worden minder belangrijk gemaakt. De verslaving van de ouder staat voorop.

Gevolgen voor kinderen van verslaafde ouders
Verslaving van één van de ouders heeft een grote invloed op de kinderen. Ze hebben een achterstand op alle ontwikkelingsgebieden. De kinderen ervaren al op jonge leeftijd stress, veroorzaakt door de psychische problemen en de levensstijl van de ouders. Als de kinderen jong zijn, zijn ze prikkelbaar, slapen ze slecht, huilen ze veel en zijn ze afwerend in het knuffelen. Zijn ze wat ouder, dan kunnen de kinderen te maken krijgen met angst-, schaamte- en schuldgevoelens en depressiviteit. Sommige kinderen zijn hyperactief, agressief en tonen een gebrek aan concentratie; anderen vertonen aangepast gedrag.

Aandacht voor de gezinssituatie
Vanwege de grote gevolgen van verslavingsproblemen in een gezin, is er bij de vraag om hulp, zodra iemand zich bij VNN aanmeldt, direct aandacht voor de gezinssituatie. Wat kunnen we betekenen?

 • Doe-praatgroep - cursus voor kinderen en jongeren
 • De Borch - voor de behandeling van zwangere vrouwen (met of zonder partner) en gezinnen waarvan de ouders een verslaving hebben
 • Begeleidingsprogramma voor Kinderen van Verslaafde Ouders (KVO)
 • Gespreksgroep voor ouders van (volwassen) kinderen met een verslaving
 • Bekijk hier onze webinar Omgaan met het drankprobleem van de ander

Graag ondersteunt VNN jou en je gezin bij het omgaan of stoppen met een verslaving. Neem gerust contact met ons op.

 

Jeroen
Jeroen

Je bent 17 en hebt net ruim 5 maanden in een verslavingskliniek doorgebracht. Daar ben je afgekickt en heb je een intensieve behandeling gevolgd. En dan sta je op een dag opeens weer buiten. Niet langer tussen de muren van de kliniek. De muren die in het begin zo onwennig aanvoelden maar die je later ook bescherming boden. Binnen die muren was er structuur, ondersteuning en he...

Lees meer

Veelgestelde vragen door familie of naasten

 1. Hoe snel raak je verslaafd?

  Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Het hangt af van het middel dat je gebruikt. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je snel verslaafd, aan alcohol, wiet en XTC weer een stuk minder snel.

  Het is een proces dat bestaat uit een aantal fasen: van experimenteren, sociaal gebruik naar overmatig gebruik  en uiteindelijk een alles beheersende verslaving. Je kunt dan niet meer zonder en er ontstaan lichamelijke, psychische en sociale problemen.

 2. Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Ze kunnen ontspannen, verdoven, oppeppen en je waarneming veranderen waardoor je de wereld anders ziet en beleeft. Mensen gebruiken drugs voor hun plezier, om zich beter te voelen of om in een roes te komen.

  De meest gebruikte drugs zijn alcohol en tabak. Van de verboden drugs is cannabis, de verzamelnaam van hasj en wiet, de meest bekende drug.

  Lees verder op de pagina Wat voel je als je drugs gebruikt?

 3. Vaak wordt er gedacht dat je naar een nog zwaardere drugs gaat verlangen als je hasj of wiet gebruikt, maar uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Van het roken van hasj of wiet ga je dus niet eerder andere of zwaardere drugs gebruiken.

  Recent onderzoek heeft wel aangetoond dat er door het gebruik van alcohol en roken op jonge leeftijd veranderingen in je hersenen optreden, waardoor je op latere leeftijd wel meer geneigd bent om overmatig drugs te gebruiken of een verslaving te ontwikkelen.

  Meer weten over hasj en wiet, en de risico’s? Ga naar de pagina Hasj en Wiet.