De Borch: gezinskliniek in Eelderwolde (Groningen)

Anoniem chatten

Over de gezinskliniek

De Borch is een kliniek voor de behandeling van gezinnen waarvan de ouders een verslaving hebben. De kinderen zijn tussen de 0 en 12 jaar oud. Ook is er plaats voor zwangere vrouwen, met of zonder partner.

De Borch is onderdeel van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). In De Borch kunnen ongeveer 16 gezinnen tegelijk wonen. De kliniek is in Eelderwolde, vlakbij de stad Groningen. Elk gezin krijgt een aparte zit- en slaapkamer en kan gebruik maken van een gezamenlijke woon- en eetkamer. In de grote tuin bij het huis kunnen de kinderen veilig spelen. In het pand is een crèche voor de kleintjes. De oudere kinderen gaan naar de naastgelegen basisscholen de OBS Ter Borchschool of naar CBS De Rietzanger in Eelderwolde. Gemiddeld wonen cliënten 9 maanden tot maximaal 1 jaar in de gezinskliniek. Hoe lang zij in De Borch verblijven, wordt in overleg afgesproken.

Voor opname

Voordat cliënten worden opgenomen in De Borch moeten zij eerst lichamelijk ontwennen. Dit afkicken gebeurt in één van de andere klinieken, waaronder de VNN-kliniek Vossenloo in Eelde. Omdat het afkicken, of de 'detox', bedoeld is voor de ouders, hebben de kinderen tijdelijke opvang nodig. Vaak is dat bij familieleden.

Video: De kracht van gezinskliniek De Borch

Gezinskliniek De Borch is er voor ouders met een verslaving én hun kind(eren). De volwassenen krijgen zowel individuele therapie als groepstherapie en de kinderen krijgen begeleiding op maat. Veel van deze kinderen hebben hulp nodig met traumaverwerking, emotieregulering, en communicatie. Het gezin als geheel moet ook leren om op een gezonde manier samen te leven, zonder middelen. De Borch is een ...

De behandeling in de kliniek

In De Borch krijgen ouders en kind(eren) hulp met het gezin. Ouders krijgen een persoonlijk begeleider die met hen individuele doelen bepaalt. De behandeling bestaat uit:

• Behandelingen voor ouders alleen (oudergesprekken, psycho-educatie);

• Systeem- en speltherapie, soms ook met de kinderen;

• Groepstherapie met andere bewoners (pedagogische groep, verslavingspatronengroep, etc);

• Ondersteuning bij ouderschap, opvoeding, wonen en werk;

• Sociaal juridische hulpverlening bij schulden en problemen met justitie (mocht dit nodig zijn).

Verslaafde moeder in gezinskliniek De Borch

Cindy vertelt openhartig over haar verslaving en het afkicken in VNN-gezinskliniek De Borch. Hier werd ze samen met haar kindje opgenomen.

Met kind(eren) in de gezinskliniek wonen

De gezinskliniek is als een leefgroep. Bewoners zien de andere gezinnen dagelijks in de gezamenlijke woonkamer en keuken. Samen met de andere ouders zijn ze verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de kliniek: eten koken, met de kinderen spelen en alles schoonhouden. Onze medewerkers helpen daarbij. Samen zorgen we voor structuur en regelmaat voor ouders en kinderen.

Een dag in de kliniek

Elke ochtend om half 8 ontbijten de gezinnen. Rond kwart over 8 worden brengen de ouders de oudere kinderen naar de basisschool. De jongsten gaan naar de crèche van De Borch, waar pedagogisch medewerkers hen behandelen. Terwijl de kinderen op school of op de opvang zijn, volgen de volwassenen hun behandelplan. Ook de kinderen krijgen, naast hun lessen en opvang, therapie. ’s Avonds is er tijd voor ontspanning.

Bekijk hier ook een aflevering van 5Days Inside over De Borch. Natasja Froger bezocht de kliniek met een crew van RTL in februari 2020. 

Met het gezin naar een verslavingskliniek: het kan hier

Ouders van hun verslaving af laten komen, terwijl ze hun kinderen (tot 12 jaar) bij zich houden: het kan in Nederland op één plek, gezinskliniek De Borch in Eelderwolde. Ook zwangere vrouwen worden behandeld in De Borch. Jeroen en Cynthia wilden alleen afkicken als ze hun zoon bij zich konden houden. Ze zijn nu bijna aan het eind van hun behandeling: ze hebben 10 maanden keihard gewerkt om een ‘ge...

Gezinskliniek De Borch

Borchsingel 43
9766 PP Eelderwolde
088 234 33 00

Je kunt je vraag ook stellen op het contactformulier Stel een vraag