VNN zet virtual reality in tegen verslaving pijnmedicatie

Anoniem chatten
12 augustus 2021

Goed nieuws: we maken virtual reality (VR) vast onderdeel van ons behandelaanbod. Speciale VR-brillen worden ingezet voor patiënten die vanwege chronische pijnklachten verslaafd zijn geraakt aan opioïde pijnstillers, zoals oxycodon. Na een proef van enkele maanden in de polikliniek in Leeuwarden, wordt VR ook op andere VNN-locaties ingezet, waaronder de polikliniek in Emmen en Sneek.

“In 2019 verstrekten apotheken in Nederland aan zo’n 600.000 mensen opioïde pijnstillers”, vertelt Lucie Manden, verpleegkundig specialist ggz bij VNN. “We krijgen veel aanmeldingen van mensen die afhankelijk zijn geworden van oxycodon. Omdat de verslaving voorkomt uit voorgeschreven medicatie, zien veel mensen zichzelf niet als verslaafd. Een onconventionele verslaving of afhankelijkheid vraagt om een onconventionele aanpak. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een innovatie die onze cliënten kan helpen met het afbouwen van de medicatie en kwamen terecht bij het VR-programma van Reducept.”

3D-wereld

Virtual Reality (VR) is een effectieve en veilige complementaire pijnbeheersingstherapie. Bij het VR-programma wordt de patiënt meegenomen in een 3D-wereld die de patiënt leidt door de zenuwbanen, het ruggenmerg en de hersenen. Tijdens deze reis krijgt de patiënt uitleg over wat pijn is en hoe dit werkt, en vooral hoe dit bij hem of haar niet meer op de juiste manier werkt.

In de video hieronder vertelt Lucie meer over hoe zij virtual reality inzet. 

Video: VNN zet virtual reality in tegen verslaving pijnmedicatie

Goed nieuws: we maken virtual reality (VR) vast onderdeel van ons behandelaanbod. Speciale VR-brillen worden ingezet voor patiënten die vanwege chronische pijnklachten verslaafd zijn geraakt aan opioïde pijnstillers, zoals oxycodon. Na een proef van enkele maanden in de polikliniek in Leeuwarden, wordt VR ook op andere VNN-locaties ingezet, waaronder de polikliniek in Emmen en Sneek. ... In deze video legt verpleegkundig specialist Lucie Manden uit hoe VNN VR-brillen inzet voor pijnreductie.