VNN In Gesprek: Over zingeving, schaamte en lotgenoten

Anoniem chatten
18 april 2023

De zevende aflevering van de podcast VNN In Gesprek staat online. We spreken deze keer over zingeving, schaamte en lotgenotencontact. In de studio hebben we René Veenema, vrijwilliger bij de Herstelruimte Emmen en Anneke Helder, docent verpleegkunde aan de Hanze Hogeschool en cursusleider lotgenotencontact. Zij begeleidt verenigingen onder andere voor mensen met long-covid, mensen die door een scheiding gaan, maar ook mensen met psychische problemen.  

Vrijwel iedereen vraagt zich weleens af wat de zin is van het leven en wat iedereens rol is in de wereld. Voor mensen die niet goed (meer) meedraaien in de samenleving, is het helemaal lastig om zijn of haar plek te vinden. Men wordt ziek, maakt iets traumatisch mee, of krijgt bijvoorbeeld last van een psychische aandoening.

Therapie kan in veel gevallen veel doen, maar de ervaring of ziekte zal niet verdwijnen. Het is zaak om ermee te leren leven, en in veel gevallen is het beter om dat niet alleen te doen. Vrienden en familie bieden misschien wel steun, maar zij weten niet hoe het is om in jouw schoenen te staan. Lotgenoten - mensen die in een vergelijkbare situatie zitten - kunnen een uitkomst bieden. 

Anneke vertelt in deze podcast meer over literatuuronderzoek dat zij heeft begeleid naar de effectiviteit van contact met lotgenoten. René deelt zijn persoonlijke herstelverhaal: over zijn gevangenisstraf, zijn opgelegde therapie en vervolgens hoe contact met lotgenoten hem heeft geholpen met zijn herstel. Door anderen te helpen, helpt hij zichzelf. 

Je kunt je ook abonneren via ons Spotify-kanaal