Stoppen-met-roken-begeleiding op het werk

Anoniem chatten
28 november 2019

Stoppen-met-roken-begeleiding op het werk? Organiseer een pop-up poli!

Steeds meer organisaties vinden het belangrijk om een gezonde en dus rookvrije werkomgeving te creëren voor hun medewerkers. Want gezonde en vitale medewerkers zijn blije medewerkers! Maar waar begin je als werkgever? Een goeie eerste stap is het faciliteren van stoppen-met-roken-begeleiding. Bijvoorbeeld door VNN een pop-up poli te laten organiseren. Dat kan op de werkplek zelf. In 6 bijeenkomsten ervaren je medewerkers hoe het is om niet te roken. En dat onder deskundige begeleiding van VNN en samen met andere collega’s die ook de sprong wagen. 

Lager ziekteverzuim
Onze experts moedigen je medewerkers die willen stoppen met roken daarin aan en biedt begeleiding. Steeds meer werkgevers organiseren met VNN stop-up-poli's, omdat ze graag hun steentje willen bijdragen aan de gezondheid van hun medewerkers. Minder rokende medewerkers leidt tot een lager ziekteverzuim en meer productieve uren (want minder rookpauzes). Bovendien ervaren steeds meer organisaties die rookvrij willen worden dat het rookvrij maken van locaties simpelweg niet genoeg is. Met het aanbieden van stoppen-met-roken-begeleiding maak je echt het verschil.  

Het is nooit te laat!

Tijdens de pop-up poli komen je medewerkers dichterbij een rookvrij en dus fitter en leuker leven. De groepsbijeenkomsten worden geleid door deskundigen van VNN. Deelnemers leren meer over wat verslaving eigenlijk is en hoe het werkt. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat er 24 uur na het stoppen met roken al effecten optreden in het lichaam. Het is nooit te laat om te stoppen. Ook leren deelnemers de momenten herkennen waarop ze zin hebben in een sigaret en krijgen ze praktische tips wat ze dan het beste kunnen doen (oplossingsgericht).

Naast het stoppen met roken is er ook aandacht voor voeding en bewegen, want stoppen met roken begint bij een gezonde leefstijl. Informatie en advies over nicotinevervangers en eventuele medicatie komt ook aan bod.

Groepsbijeenkomsten als stok achter de deur
Het kan spannend zijn om samen met collega’s te stoppen. Maar veel oud-deelnemers ervoeren de groepsbijeenkomsten juist als een voordeel. Sjoerd: “Aan het begin zeiden we als deelnemers tegen elkaar dat je alleen de volgende bijeenkomst mocht bijwonen als je in de tussentijd niet had gerookt. Die stok achter de deur werkte verbazingwekkend goed voor mij”.

Hoe werkt verslaving eigenlijk?
Andere deelnemers prezen de luchtige (en juist niet therapeutische) sfeer. Ook werd de verslavingskennis van VNN gewaardeerd. Deelnemers voelden zich erkend in het feit dat roken een verslaving is en vonden het waardevol om te leren hoe verslaving eigenlijk werkt. Ze kregen inzicht in hun valkuilen en werden bewust van hun eigen gedrag.

Poli op maat
Lijkt het je leuk om ook een pop-up poli op je werkplek te organiseren? Neem dan vrijblijvend contact op met Janneke Bandringa (programmamanager Nationaal Preventieakkoord) via j.bandringa@vnn.nl. Uiteraard kunnen we de pop-up poli afstemmen op jouw wensen . VNN biedt groepsbijeenkomsten op maat.

Bekijk hier de webinar 'Rookvrij zonder gedoe'.