Over jongeren en drugs en FAS

Anoniem chatten
14 juli 2022

Er staan weer twee nieuwe afleveringen online van onze nieuwe podcast: VNN In Gesprek. Aflevering 4 heet ‘Hoe praat je met je kind over drugs?’ en in aflevering 5 gaan we in gesprek over Foetaal Alcohol Syndroom (FAS).

Hoe praat je met je kind over drugs?

We spreken in aflevering 4 met Nathaly de Wind, preventiemedewerker bij VNN, en ervaringsdekundige Fatima. Fatima (19) begon al op jonge leeftijd met drugs. Ze had geen makkelijke jeugd en het onderwerp drugs was erg taboe bij haar moeder.

Drugs is geen makkelijk onderwerp om het over te hebben, zeker niet met je gezin. Veel ouders denken dat dat als ze het onderwerp negeren, het ook geen rol zal spelen. Of dat verbieden simpelweg genoeg is. Er zijn ook ouders die wel het gesprek willen aangaan, maar ze weten niet goed hoe. We praten over stigma, psychosegevoeligheid, openheid en familierelaties.  

Alcoholschade tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen stoppen pas met alcohol drinken bij een positieve zwangerschapstest. In die eerste weken kan een kind al veel schade oplopen. In het ergste geval krijgt de baby FAS: foetaal alcoholsyndroom. Dit is heel eng en niet leuk om over na te denken, maar wel erg belangrijk. Elk jaar worden er in Nederland zo'n 2000 kinderen geboren met FAS(D). Martha Krijgsheld is pleegmoeder en oprichter van de FAS-Stichting. Ze gaat in aflevering 5 in gesprek met Inge van Balkom, directeur Jonx bij Lentis (FAS-poli). Ze spreken over de risico's van alcohol tijdens de zwangerschap, opvoeding, hulp en het toekomstperspectief van volwassenen met FAS(D).

De podcast is te luisteren via ons platformSpotifyGoogle Podcasts en Pocket Casts. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online, dus zorg ervoor dat je je abonneert via één van deze kanalen!

Over VNN in Gesprek

Elke aflevering gaan onze communicatieadviseurs in gesprek met specialisten uit de eigen organisatie en erbuiten. De podcast is voor mensen die meer willen weten over hoe het lichaam en de hersenen werken en hoe zij daar met anderen over kunnen praten. We praten dus niet alleen over verschillende verslavingen, maar ook over gedrag, menselijke struggles en het vinden van geluk en een gezonde leefstijl.

Heb je een interessant verhaal of visie en lijkt het je leuk om in de studio in gesprek met ons te gaan? Stuur dan een mailtje naar communicatie@vnn.nl en wie weet ben je binnenkort ook te horen op onze kanalen.