'Hier helpt alleen eerlijkheid je verder'

Anoniem chatten
23 oktober 2023

INTENSIEVE BEHANDELING: het verhaal van Maria

De Intensieve Behandeling was voor Maria als een eindeloze spiegelgang. Ze voelde zich continu geconfronteerd met haar eigen gedrag. “Ik had zware therapieën: EMDR, PMT en systeemtherapie en was volledig ontwricht van mijn gevoel. Dankzij IB ben ik weer terug in mijn lijf en in sync met mijn emoties. Het was een keiharde strijd, maar ik heb mijn leven terug. Het was het waard.”

In 2021 kwam Maria vanuit een crisissituatie op de detox en daarna op de Intensieve Behandeling. De begeleiders zagen dat Maria best wilde veranderen, maar het zelf nog niet kon. Ze moest vertrekken en mocht na zes maanden weer terug komen. Na een maand extreem gebruik, houden haar vriendinnen een interventie en laten Maria weten dat zij het ook niet meer weten en een stap terug nemen. “Ik realiseerde me dat ik nog meer te verliezen had, en een reden om voor te vechten.”

Doen alsof heeft geen zin

Maria verblijft vijf maanden in een Vrouwenhuis en detoxt zelfstandig. “Ik wilde clean zijn als ik terug ging naar de Intensieve Behandeling. Pas toen zag ik wat een groep kon betekenen. Je zit in een veilige bubbel en ontkomt niet aan je eigen gedrag; je moet er mee aan de slag.” Terugkomen was doodeng en heel bijzonder. Dit keer moest het helemaal anders. “Je hebt alleen succes als je 100% eerlijk bent. Doen alsof heeft geen zin. Het kost je energie, je wordt er niet beter van en anderen kunnen je niet helpen.”

Samen zorgen dat alles draait

De staf en therapeuten waren heel belangrijk voor Maria. Ze prikten dwars door haar heen en wisten precies wat ze deden. Alles past in elkaar tijdens haar verblijf. “In het begin voelde het alsof ze tegen me waren, maar ze hielpen me juist verder. Ik heb er meest aan gehad dat ik naar ze leerde luisterden en kon aannemen dat zij het beter weten.”

De verschillende functies bij de IB waren even wennen voor Maria. “Ik vond het eerst echt een poppenkast. Maar eigenlijk is het een minimaatschappij. Je leert weer dat je samen zorgt dat alles draait en dat je elkaar nodig hebt.” Haar favoriete functie was Projectleider Keuken. “Dat was een oplaadmoment voor mij, in de keuken kon ik tot rust komen. Hier kon ik alles los laten en had ik aandacht voor mezelf.” Ook lid Buiten paste haar goed. “Lekker de tuin in, dingen planten en verbouwen. Dat doe ik nog steeds op mijn balkon.”

Geleerd te luisteren

De ‘Pak aan’ was voor Maria een heel veilig middel om zelf woorden te geven aan wat iemands gedrag met je doet. “Je leert hoe je grenzen kunt stellen en dat het wél zin heeft ergens iets van te vinden. Ik weet nu dat ik me kwetsbaar op kan stellen, aardig voor mezelf mag zijn.” 

Na 4,5 maand krijgt Maria een Leerervaring van haar mentoren, een opdracht voor haar op maat. “Ik mocht twee weken lang in maximaal 2 zinnen feedback geven naar anderen, vanuit de ik-boodschap en ik mocht niet terugkomen op feedback van een ander. Ik moest alles opschrijven en pas na een uur moest ik er bij diegene op terugkomen. Dat was verschrikkelijk, ik liep enorm vast. Ik heb geleerd te luisteren en in te nemen. Feedback is geen kritiek. Ik kon meer uit de groep te halen, door te vragen wat iemand bedoelt. Zo ben ik gaan inzien dat mensen helemaal niet zo naar over me dachten en dat ik niet zo mijn best hoefde te doen.”

Juist doen wat je moeilijk vindt

Bij de mentorgroep kon Maria echt bij zichzelf komen. “Je praat er uitgebreider over je persoonlijke doelen en ik ontdekte waar ik echt tegenaan liep. Wat er onder de oppervlakte ligt naar boven halen, daar wordt hard op gepusht: Gewoon doen! Ik heb nog steeds contact met de mentorgroep.” Vanuit de kliniek werd Maria ook aangemoedigd om naar een zelfhulpgroep te gaan. “Daar ga ik elke week heen. Ik kan er nog steeds terecht met mijn verhaal.”

Het afscheid vond ze waanzinnig. “Ik was echt heel trots. Dit had ik nooit durven dromen, ik heb meer behaald dan ik dacht dat mogelijk was. Mijn vrienden en familie zijn mijn houvast geweest. Op 1 december mag ik gradueren op de Intensieve Begeleiding. Dan vieren we dat een jaar na mijn afscheid nog steeds goed gaat. Ik ben eind december 2 jaar clean.” Terugkijkend heeft ze een duidelijk advies voor cliënten op de IB. “Het is makkelijk om niet te doen wat je moeilijk vindt. Mijn advies is om juist alles te doen wat je niet wilt doen. Daar leer je van en dit is een veilige omgeving: de beste plek om te oefenen het anders te doen.”

Dit verhaal is waarheidsgetrouw opgeschreven. Uit privacyoverwegingen is de naam ‘Maria' gefingeerd en heeft de persoon op de foto niet te maken met de inhoud.

 

Je hebt alleen succes als je 100% eerlijk bent. Doen alsof heeft geen zin. Het kost je energie, je wordt er niet beter van en anderen kunnen je niet helpen.
Maria
Intensieve Behandeling, kliniek Vossenloo