"Ik heb geleerd dat ik niet altijd de kar hoef te trekken".

Anoniem chatten
22 mei 2018

Na 15 maanden samen in de gezinskliniek De Borch te hebben gewoond, gaat het weer goed met ons. Maar 2½ jaar geleden zag het er allemaal heel anders uit. Mijn dochter Cassandra moest naar een pleeggezin. Maar ik wilde haar zo dicht mogelijk bij mij houden. Dat zij er redelijk ongeschonden is uitgekomen, komt omdat ze niet alles heeft meegekregen toen ik op mijn ergst was.

Gevoelens uitschakelen  
Ik ben altijd een vrijbuiter geweest, het kon mij niet gek genoeg. Dat komt door mijn aard, maar ook door de omgeving waarin ik opgroeide. Een rustig dorpje waar je je maar moest conformeren. Dat was mij te beperkt. Ik maakte er een kunst van mijn gevoelens compleet uit te schakelen. Toen ik begon met gebruiken, kon ik me natuurlijk niet voorstellen hoe het voelt om er tot aan je nek toe in te zitten. En dan is het te laat.

Alles viel uit elkaar  
Toen raakte ik zwanger. Ik ben acuut gestopt en 6 jaar clean gebleven, zonder hulp, alleen door de liefde voor Cassandra. Ik haalde mijn rijbewijs, ben gaan werken. We hadden de zaken mooi voor elkaar. Toen werd ik arrogant. Ik dacht: ach, mijn kind lijdt er niet onder als ik weer een keertje gebruik. Dat manage ik wel. In 2 jaar tijd viel alles uit elkaar. Ik gebruikte weer heroïne. Ik had schulden, mijn huis stond op het spel. Mijn kind begon voor mij te zorgen, in plaats van ik voor haar.

De Borch
De strakke benadering van De Borch heeft voor mij goed gewerkt. Ik leerde daar dat gevoelens oké zijn. Dat je kwetsbaar mag zijn. Ik heb ook geleerd dat ik niet altijd de kar hoef te trekken. En dat je best egoïstisch mag zijn, om jezelf en je kind het leven te redden.

Voldoening
Begin volgend jaar gaan we weer op onszelf wonen. Cassandra gaat naar een nieuwe school, ik ben aangenomen voor de cliëntenraad van Jeugdzorg en ga op De Borch een bewonersstage lopen. Ik moet dingen doen die mij voldoening geven en dat kan door andere mensen te helpen.

-----------------------------------

Dit verhaal is waarheidsgetrouw opgeschreven. Uit privacyoverwegingen is de naam ‘Saskia' gefingeerd en heeft de persoon op de foto niet te maken met de inhoud.