BESCHERMD WONEN: het verhaal van Jason
Jason is 52 en bijna de helft van zijn leven verslaafd. Hij werkt er hard aan om clean te blijven. Jason komt uit Engeland en is opgegroeid in Amsterdam. Hij heeft jaren in Suriname en Canada gewoond, maar pas zijn rust gevonden in Emmen – op de Beschermd Wonen locatie van VNN. “Dit is een veilige omgeving met alle hulp die ik nodig heb. Het lukt me hier om eerlijk en open te zijn.”
Jason leidt een avontuurlijk leven en reist veel. Naast zijn werk als imker legt hij een cashewplantage aan in Suriname. Daar begint hij te experimenteren met cocaïne. “Iedereen waarschuwde me, zei me om er niet aan te beginnen. Maar ik zei dat het wel goed kwam, dat ik het prima aankon.”
'Soms liet ik me oppakken'
Jason is 13 jaar verslaafd en dakloos, zonder inkomen, als hij naar teruggaat naar Amsterdam om hulp te zoeken. Die hulp vindt hij niet en hij zwerft nog eens 8 jaar op straat. “Ik wist niet dat ik via de verzekering hulp kon zoeken. Soms liet ik me oppakken. Met een ISD-maatregel had ik tenminste de rust en regelmaat van de inrichting.” Vanuit zo’n inrichting komt hij uiteindelijk terecht bij een zorginstantie in Groningen. Maar daar hanteren ze een streng beleid. “Ik heb twee uitglijders gehad binnen een jaar, toen stond ik weer op straat.”
Stok achter de deur
Een hulpverlener van het Leger des Heils brengt Jason uiteindelijk op het pad van VNN. Als hij ook bij zijn reclasseringsbegeleider aangeeft dat hij echt graag van de middelen af wil, komt hij terecht in kliniek De Ekenwaard (destijds IMC genaamd) en na een jaar krijgt hij een plek bij Beschermd Wonen Emmen. “Ik ben blij om hier te zijn, vooral omdat ze goede begeleiding kunnen bieden bij verslaving. De rust en de regel dat je hier niet mag gebruiken, is een goede stok achter de deur. Daar heb ik heel veel aan.”
Stap voor stap
“Ik heb vaste begeleiders bij wie ik een luisterend oor vind. Ze helpen me om te kijken naar wat er wel goed gaat. Eens in de zoveel tijd heb ik nog wel een uitglijder. Dat kan ik dan eerlijk en open aangeven. Stap voor stap werk ik dan weer verder aan mijn herstel.” Samen bespreken ze ook waarom het op die momenten goed gaat en wat werkt voor hem om het nog beter te maken. Vallen en opstaan hoort erbij. Doordat begeleiders de ruimte hebben om met bewoners in gesprek te gaan, wordt dat vallen steeds vaker uitgesteld.
Liefde voor maken
De bewoners hier ziet Jason regelmatig en ze gaan respectvol met elkaar om. Elke twee weken krijgen ze een nieuwe vaste taak, zoals dweilen. En op een vaste dag kookt Jason voor de hele groep, vaak wel 12 of 13 mensen. “Dat koken heb ik hier geleerd en vind ik erg leuk om te doen. Vooral als mensen het echt lekker vinden.”
Bij de dagbesteding kan Jason zijn liefde voor dingen maken goed invullen. “Ik werk met hout en met mijn handen. Plantenbakken maak ik, of bankjes en insectenhotels. Dat verkopen ze uiteindelijk, dus ik maak het zo mooi mogelijk.” Om verder aan te sterken sport hij ook weer: fitness, in het centrum van Emmen. Daarnaast wandelt hij graag met de hond van zijn buurman. Ze gaan ook regelmatig vissen; Jason, de buurman én de hond. Lekker buiten zijn.
Bovenal geniet Jason van zijn rust. “Ik heb zoveel chaos gehad al mijn hele leven. Het is genoeg om daar nu van bij te komen.”
Dit verhaal is waarheidsgetrouw opgeschreven. Uit privacyoverwegingen is de naam ‘Jason' gefingeerd en heeft de persoon op de foto niet te maken met de inhoud.