Veelgestelde vragen over verslaving

Anoniem chatten

Vragen over verslaving

Hieronder vind je korte antwoorden op veelgestelde vragen over verslaving.
Wil je meer weten? Lees dan ook de pagina's:

Je kunt ook de VNN-publicatie 'Wat is verslaving' gratis downloaden.

 1. Hoe raak je verslaafd?

  Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je wel snel verslaafd.

  Het is een proces dat begint met experimenteren, overgaat in sociaal gebruik en kan omslaan in overmatig gebruik als je het neemt of doet om nare gevoelens of problemen te verdringen. Als je het steeds minder goed onder controle kunt houden ontstaat verslaving. Je kunt niet meer zonder en er ontstaan lichamelijke, psychische en sociale problemen.

  Het verslaafd zijn aan middelen als alcohol, hasj of wiet hoeft niet per se uit de hand te lopen. En voor een verslaving hoeft ook niet altijd een duidelijke oorzaak, zoals een moeilijke jeugd of een slechte relatie, aanwezig te zijn.

 2. Is verslaving erfelijk?

  Je kunt een erfelijke aanleg voor verslaving hebben. Maar ook andere zaken als opvoeding, je persoonlijkheid, je gewoontes en de omgeving spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van verslaving.

 3. Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

  Je bent verslaafd aan alcohol als je er afhankelijk van bent geworden.

  Je wordt afhankelijk als je steeds meer moet drinken (gebruiken) om het gewenste effect te bereiken, je ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet drinkt of als je drinkt (gebruikt) om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan.

   

   

 4. Hoe snel raak je verslaafd?

  Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Het hangt af van het middel dat je gebruikt. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je snel verslaafd, aan alcohol, wiet en XTC weer een stuk minder snel.

  Het is een proces dat bestaat uit een aantal fasen: van experimenteren, sociaal gebruik naar overmatig gebruik  en uiteindelijk een alles beheersende verslaving. Je kunt dan niet meer zonder en er ontstaan lichamelijke, psychische en sociale problemen.

 5. Eens verslaafd, altijd verslaafd?

  Als je verslaafd bent geraakt, vraag het nogal wat moed en doorzettingsvermogen om hiermee aan de slag te gaan. Het overwinnen van een verslaving kan een jarenlang proces zijn. Het betekent vaak dat je opnieuw inhoud moet geven aan je leven.

  De mate waarin dit haalbaar is, verschilt per persoon. Sommigen overwinnen hun verslaving en kunnen zonder het middel verder leven. Anderen zullen met hun verslaving moeten leren omgaan.

  Hoe langer je verslaafd bent, hoe lastiger het is om het patroon te doorbreken. En als je er eenmaal af bent, blijf je extra gevoelig voor het middel. Denk aan roken, je zit er als je niet oppast zo weer aan vast.

 6. Je kunt verslaafd raken aan wiet roken. Als je het (bijna) dagelijks moet gebruiken om je goed te voelen en als je stress krijgt wanneer je eraan denkt dat je zou moeten stoppen.

  Als je stopt is de kans groot dat je ontwenningsverschijnselen krijgt. Denk aan prikkelbaarheid, onrust, maar ook heftig dromen en zwetend wakker worden.

  Bij hasj en wiet ontstaat tolerantie. Dat betekent dat iemand die dagelijks blowt het middel daarom anders en minder heftig ervaart dan iemand die zo nu en dan blowt. Na een tijd stoppen kan een eerste joint daarom heftig zijn.