Willem stopte met roken

Anoniem chatten
6 juni 2018

“Toen ik mijn alcohol- en drugsgebruik onder controle had, wilde ik ook van mijn tabaksverslaving af. Ik wist dat dat alleen kans van slagen had als ik een commitment zou aangaan én een poos in een niet-rokers omgeving zou zijn.” In de rookvrije VNN-kliniek Bolsterburen in Heerenveen is het Willem (57) gelukt om van het roken af te komen.stoppen met roken

“Ik was vroeger al een feestbeest. Ik dronk altijd veel, gebruikte hasj, soms ook speed. Tja, hoe gaat dat...? Als je je verdrietig voelt, gebruik je meer. Als je relatie kapot gaat, gebruik je nóg meer. Drank en drugs zijn makkelijk te krijgen, steeds vaker ging ik een grens over. Tot ik op een gegeven moment compleet aan de grond zat: geen huis meer, geen werk meer, geen geld meer, niets meer. In die toestand kwam ik bij de crisisopvang en de verslavingszorg terecht. Daar moest ik met de billen bloot, álles vertellen.”
Na diverse behandelingen bij VNN is Willem alweer geruime tijd clean. Sinds zijn laatste opname in verslavingskliniek Bolsterburen in Heerenveen is hij óók van het roken af. “Dat wilde ik graag, roken is niet alleen slecht voor een mens, het is ook heel duur. Ik rookte bijna vier pakjes shag per week, dat is zo’n 125 euro per maand. Ik was voorheen weleens jaloers op mensen die elk jaar op vakantie kunnen. Maar nu ik dat shaggeld opzij leg, kan ik dat straks ook.”  

Gewoonte
In de kliniek krijgen de cliënten uitgebreide voorlichting over de verslaving en de gevolgen voor lichaam, psyche en sociale omgeving. Om hen door de moeilijkste periode heen te helpen, worden nicotine-pleisters en nicotine-zuigtabletten voorgeschreven.
Net als zijn medecliënten kreeg Willem een werkboek waarin hij zijn dagelijkse ervaringen opschreef. Tijdens iedere dagafsluiting werden de aantekeningen uitgebreid met elkaar besproken: hoe was je dag, hoe vaak had je trek, hoe ging je daarmee om?
Willem weet zeker dat het hem zonder het rookverbod in de Heerenveense kliniek en het commitment dat hij aanging met de behandelaars, nooit was gelukt. “Thuis zijn de verleidingen te groot en je vrienden houden je er echt niet aan, hoor. Die zeggen hooguit: ‘Goh, rook je weer?’ En daar blijft het bij. Maar op een plek zijn waar niemand rookt en waar je er serieuze afspraken over maakt, dat maakt het een stuk makkelijker. De nicotine zelf is in drie dagen je lichaam uit; het gaat er vooral om de gewoonte af te leren.” 

Rookvrij
Willem vindt het logisch en terecht dat vanaf april 2018 álle locaties van VNN rookvrij zijn: “In en bij gewone ziekenhuizen mag immers ook niet gerookt worden.” Hij juicht het toe dat VNN zich op deze manier meer en meer gaat inzetten om mensen ook van hun nicotineverslaving af te helpen. “De verslavingszorg richt zich op alcohol, op drugs en op gokken, dus moet dat zeker ook doen op tabak. Dat is verslaving nummer 1!’

In zijn eigen omgeving kent hij veel rokers die graag willen stoppen, maar die het niet voor elkaar krijgen zonder professionele begeleiding. “Daarom pleit ik voor méér aparte hulpprogramma’s bij stoppen-met-roken. Laat de tabaksindustrie die maar betalen!”

Trekmomentje
Willem is blij met zijn nieuwe leven. Hij voelt zich goed, heeft een uitkering en weer onderdak, doet vrijwilligerswerk en geniet van zijn kleinkinderen. Hij hoopt en verwacht het niet-gebruiken vol te houden. “Ik heb nog poliklinische gesprekken bij VNN, daar ben ik blij mee. Wat roken betreft heb ik af en toe nog trekmomentjes, maar die worden steeds minder. Een dropje of pepermuntje kan goed helpen. En wat dacht je van de antirokerslobby? Je mag in het openbare leven immers bijna nergens meer roken? Als ik aan mijn kleinkinderen denk, juich ik dat toe. Toch heb ik er ook een wat dubbel gevoel over: wie nog wel rookt, zal zich zo langzamerhand bijna een crimineel voelen. Dat gaat wat mij betreft dan wel weer wat erg ver.” 

Lees meer over de hulp bij stoppen met roken

Dit verhaal is waarheidsgetrouw opgeschreven. Maar uit privacyoverwegingen is de naam ‘Willem' gefingeerd en heeft de persoon op de foto niet te maken met de inhoud.