Werken als hbo-verpleegkundige bij VNN

Anoniem chatten

Benjamin van Aurich werkt in een zogenaamd FACT-team. FACT staat voor Flexible Assertive Community Treatment. Het gaat hierbij om een behandeling en begeleiding van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). Naast problemen op psychiatrisch gebied is er veelal sprake van problemen op meerdere levensdomeinen.


IkZorg VNNWe behandelen en begeleiden verslaafden op allerlei levensgebieden, en daarbij richten we ons op herstel. Het idee om in de zorg te gaan werken – net zoals mijn moeder deed – speelde altijd al wel in mijn hoofd. Ik ben een sociaal type, sta open voor anderen en ga graag het gesprek aan met mensen. Als je dat doet, dan kom je erachter dat iedereen zijn eigen verhaal heeft. Dat vind ik interessant: alles heeft invloed op hoe iemand in het leven staat en wat iemand doet. Samen met de cliënt probeer ik erachter te komen waarom iemand drugs gebruikt, en hoe je het ook zonder drugs kunt doen.

Het allerbelangrijkste is luisteren naar wat de cliënt vertelt, en samen oplopen met hem of haar. Op die manier bouw je een band met iemand op. Eerlijk is eerlijk: je krijgt niet heel veel waardering voor je werk, maar soms gebeurt het wel. Zo had ik een cliënt die ik vier jaar lang had begeleid. Ik droeg hem over aan een collega, en hij schreef mij een mooie bedankbrief. Ja, dat doet me echt goed, dan denk ik: dan heb ik toch iets goeds gedaan.

Heel veel mensen denken dat het verslaafden een moeilijke doelgroep zijn, maar ik zie de cliënten gewoon als mens. We hebben er vaak een handje van om te oordelen, maar je wordt niet zomaar verslaafd. Een goede hulpverlener oordeelt niet, maar luistert vooral, kijkt verder dan z’n neus lang is en loopt samen op met de cliënt. Bij ons op de werkvloer staan we ook niet boven de cliënten, maar naast. Het is hier niet zo hiërarchisch: dat vind ik een fijne manier van werken.

Wat ik ook mooi vind: wij laten niet los. Al haalt de cliënt gekkigheden uit, al is het lastig om met iemand af te spreken, ik blijf doelen voor ogen houden, we blijven klaarstaan voor de mensen.
Het verhaal van Benjamin is onderdeel van de landelijke arbeidsmarktcampagne #IkZorg.
De campagne ‘Ik Zorg’ is een samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en branche-, beroeps-, werknemers- en werkgeversorganisaties in de sector Zorg & Welzijn. Doel van de campagne is meer mensen enthousiast maken en houden voor werk in deze sector. De campagne heeft een meerjarig karakter. Dit verhaal en vele andere verhalen over werken in de zorg kun je lezen op www.ontdekdezorg.nl