"Alcoholmisbruik komt veel voor, maar we vragen er te weinig naar".

Anoniem chatten
28 mei 2018

"Ik vermoed dat het percentage alcoholverslaafden in ons gebied hoger is dan gemiddeld" zegt huisarts Marinka van Dijk. De werkloosheid is aanzienlijk hier, dus komen armoede, stress en een ongezonde leefwijze gemiddeld meer voor."

Sinds januari 2011 runt Van Dijk huisartsenpraktijk Noorderbreedte in Nieuw-Buinen, een dorp in de Veenkoloniën van Oost-Drenthe. Haar praktijk telt 3.300 patiënten die, behalve in Nieuw-Buinen, in Buinerveen, Stadskanaal en Musselkanaal wonen.

Ze heeft twee huisartsen in dienst, plus een huisarts-in-opleiding, vier doktersassistentes en een praktijkondersteuner-somatiek. Verder werken er drie praktijkondersteuners-ggz in haar praktijk. "Sinds kort is daar, via de eerstelijns-pilot van VNN, een praktijkondersteuner-verslavingszorg bijgekomen. Nu VNN spreekuren hier in de praktijk houdt, is die drempel veel lager. Want net als naar de ggz, vinden mijn patiënten het ook erg moeilijk om de stap naar de verslavingszorg te zetten." 

Terugkoppeling
Die drempelverlaging is één ding, maar Van Dijk verwacht dat met de deelname aan de pilot ook de communicatie zal verbeteren. "Bij een paar ernstig verslaafden die ik in het verleden heb doorverwezen naar VNN, viel het resultaat tegen. Zij belandden na enige tijd opnieuw op de spoedeisende hulp: wéér te veel gebruikt. Nu valt dat VNN waarschijnlijk nauwelijks te verwijten, want  deze mensen waren erg lastig te behandelen. Maar wat ik miste was de terugkoppeling: na de doorverwijzing hoorde ik niets meer. Ik hoop dat dat ook zal veranderen nu." 

Van Dijk constateert dat zorgverleners over het algemeen nog steeds de neiging hebben te veel op hun eigen eilandje te blijven zitten. Ze is blij dat zij en haar medewerkers intensief samenwerken met Icare, Indigo, Fysiotherapie Musselkanaal en nu dus ook met VNN. "In ons pand zijn bovendien een apotheek, logopedist, diëtist en podotherapeut gevestigd. Ieder doet het stukje waarin hij of zij goed is, maar dankzij de samenwerking voorkomen we overlap én zorgen we dat er geen gaten vallen." 

Voelsprieten
Marinka van Dijk weet dat - na tabak - alcohol het meest wordt gebruikt in haar regio. "Drinken zie je door alle leeftijden heen. Onlangs had ik nog met twee comazuipende meiden te maken". 

Met name dankzij haar doktersassistentes, die in de nabije omgeving wonen, weet ze dat ook cannabis-, speed- en ander druggebruik veel voorkomt. 

Van Dijk geeft grif toe dat zij - net als veel andere huisartsen - te weinig alert is op middelenmisbruik. "Bij specifieke klachten vraag ik er wel naar, maar eerlijk gezegd heb ik er onvoldoende voelsprieten voor. Mede dankzij een recente nascholingsbijeenkomst, waar een VNN'er voorlichting gaf over alcoholmisbruik, zijn we wakker geschud. We wéten dat het veel voorkomt, toch hebben we het maar van enkele tientallen patiënten daadwerkelijk geregistreerd staan. Dus is het duidelijk dat we te veel missen. Om die reden is de praktijkondersteuner-somatiek onlangs gestart om er standaard naar te vragen bij alle chronische patiënten. Zo hopen we meer boven water te krijgen en de registratie te verbeteren. En verder is de deskundigheidsbevordering die de VNN-praktijkondersteuner ons gaat bieden, méér dan welkom!"