Running therapie voor jongeren in Hoogeveen

05-03-2012

In Hoogeveen is VNN gestart met Running therapie voor jongeren. Het gaat om jongeren tot 24 jaar die nog thuis wonen en waar sprake is van een verslaving. De jongeren zijn gevraagd of ze mee willen doen aan de running therapie omdat het hardlopen hun fysieke en geestelijke gezondheid verbetert. Voor de een is het echt jaren geleden dat hij aan sport deed. Voor de ander is het nog niet zo heel lang geleden. Maar ook de woonsituatie en de achtergrond zijn anders.

Plezier in bewegen moet voorop staan. Daarbij hoort het ontwikkelen van zelfvertrouwen; het gevoel dat het lichaam en ook de geest tot meer in staat zijn dan werd gedacht. Met andere woorden 'Wat kun je?’ en 'Wat denk je te kunnen?’ Dit is vaak al een hele ontdekkingstocht.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van hardlopen c.q. bewegen. Steeds duidelijker wordt dat bewegen een essentiële rol speelt in hoe iemand zich geestelijk en lichamelijk voelt (ook binnen VNN is een dergelijk onderzoek gedaan met opzienbarende positieve resultaten). Duidelijk is dat een verslaving vaak leidt tot passiviteit en de daarbij psychische ongemakken.

Door te bewegen vallen veel drempels weg en zijn cliënten, maar ook hulpverleners, openhartiger dan in een therapeutische situatie omdat er ook een fysiek element aan toe wordt gevoegd.

Zie verder bij Hardloop- en wandelclub van VNN: Steeds Beter