Hoe snel raak je verslaafd?

Mensen raken niet zomaar verslaafd. Het is een proces dat soms jarenlang duurt. Er is niet één middel dat bij eenmalig gebruik tot verslaving leidt. Iemand met opzet verslaafd maken, door bijvoorbeeld ‘iets’ in zijn of haar drankje te doen, bestaat niet. 

Het middel, de reden, hoe vaak
Hoe lang het duurt voordat je verslaafd bent, hangt ook samen met het middel. Heroïne en tabak, maar ook GHB, zijn middelen die snel tot verslaving leiden. Alcohol, XTC en wiet bijvoorbeeld zijn minder snel verslavend.
Ook de reden waarom je het middel gebruikt, je gevoeligheid voor het middel en hoe vaak je het gebruikt bepalen hoe snel je verslaafd raakt.

Ontstaan in fasen
Vaak ontstaat verslaving geleidelijk. Na een fase van uitproberen, kan iemand een middel met regelmaat gaan gebruiken omdat het lekker is, gezellig is of ontspannend en rustgevend werkt. Dit sociale gebruik kan op een gegeven moment ook overgaan in overmatig en schadelijk gebruik van middelen. Dan ontstaat afhankelijkheid.

Je hebt de middelen met regelmaat, steeds vaker en met grotere hoeveelheden, nodig om je goed te voelen. En om problemen minder te voelen. Er is steeds minder controle over het gebruik. Uiteindelijk draait bijna alles om het gebruik van het middel. Dit gaat vaak gepaard met lichamelijke, psychische en sociale problemen. De verslaving beheerst je leven compleet.

Terugkijken webinar 'Wat is verslaving?'