Roken


Cijfers
In Nederland rookt 28% van de volwassen bevolking. Ongeveer 5% rookt niet dagelijks. Van de jongeren rookt 22% regelmatig. 

Lees meer in de factsheet: Roken, de feiten op een rij

Risico’s
Inmiddels weten we heel veel van tabak en de schadelijke effecten. Het roken van tabak kent verschillende (levensbedreigende) risico’s. Zowel voor de roker als zijn omgeving of, tijdens de zwangerschap, op het ongeboren kind.

Lees meer over de risico's van roken

Tabaksontmoediging in de zorg
VNN houdt zich actief bezig met tabaksontmoediging in de zorg. Zo organiseerde zij in mei 2017 samen met het KNMG en de VVGN het symposium 'Maak de zorg rookvrij'. Het symposium had tot doel artsen, studenten, bestuurders en beleidsmedewerkers die zich willen inzetten voor tabaksontmoediging in de zorg te stimuleren en een startpunt te geven. 

Lees meer over Tabaksontmoediging in de zorg

Tabakswet
Er is een tabakswet in Nederland van kracht. Hierin zijn alle bedenkbare regels vastgesteld over de verstrekking van tabak en verboden. De tabakswet heeft als één van de belangrijkste bepalingen een niet-roker te beschermen tegen tabaksrook.

Lees meer over de tabakswet

Stoppen met roken
Het aantal rokers daalt nog steeds. De meeste rokers hebben veel moeite om te stoppen ook al willen ze nog zo graag. Hierbij kunnen zij soms wel wat hulp gebruiken. Hulp kan bestaan uit bijvoorbeeld een stopcursus, maar ook uit nicotinevervangers, accupunctuur, stopboeken, etc.