Optimaal Leven teams

Anoniem chatten

Optimaal Leven teams in Assen, Emmen en Hoogeveen officieel van start

In Assen, Emmen en Hoogeveen zijn 3 Optimaal Leven teams officieel van start. Optimaal Leven richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met langdurige psychische problemen. Cliënten mogen bij deze werkwijze zelf aangeven wat zij aan ondersteuning nodig hebben om vooruit te komen. Dat gaat vaak niet alleen over psychische gezondheid, maar ook over lichamelijke gezondheid, werk en inkomen en sociale relaties. De Optimaal Leven teams in Drenthe bestaan uit mensen van GGZ Drenthe, Verslavingszorg Noord Nederland en Cosis. Maar er wordt ook samengewerkt met  de huisartsen Drenthe, Zilveren Kruis, VGZ, de gemeenten Assen, Emmen en Hoogeveen.  Daarnaast wordt structurele samenwerking gezocht met onder andere welzijnsorganisaties en politie. Waarom dat  zo belangrijk is illustreert het  verhaal van ervaringsdeskundige Peter Barendsen.

Ik kwam iemand tegen die naar mij luisterde

“Dertig jaar was hij verslaafd. Verdoofd door alcohol en drugs zwierf hij lange tijd op straat. Nadat hij noodgedwongen een tijdje in het ziekenhuis had doorgebracht werd hij opgenomen in een psychiatrische kliniek en later in een ontwenningskliniek. “Toen ik uit de ontwenningskliniek kwam leek het onmogelijk om mijn leven weer op de rit te krijgen. In de jungle van het straatleven van verslaafden redde ik mij wel, maar in het ‘gewone’ leven had ik moeite met alle vaardigheden. Bovendien heb je als ex-psychiatrische patiënt en verslaafde een stigma. Mensen nemen je niet meer serieus. Ik heb het geluk gehad dat ik iemand tegen kwam die naar me luisterde en me bij de hand nam om stappen te zetten naar opleiding en werk. Je kunt wel zeggen dat dat mijn redding was.”

Kijk voor meer informatie op de website van Optimaal Leven of neem contact op met Willemijn Kemp (programmamanager Optimaal Leven) of Johan Arendsen (psychiater GGZ Drenthe), 06  430 927 73 / 06 218 552 93.