Hoe gevaarlijk is lachgas?

Anoniem chatten

Lachgas, is het gebruik gevaarlijk?

Het festivalseizoen is aangebroken en lachgas is weer volop in de belangstelling. Gemeenten roepen op om een landelijk lachgasbeleid vast te stellen, jongeren experimenteren en een veelgestelde vraag is: Hoe gevaarlijk is lachgas?

De feitelijke informatie die tot nog toe beschikbaar is:

Wat is lachgas?
Lachgas wordt in combinatie met
zuurstof in de medische wereld gebruikt voor kortstondige verdoving. Denk hierbij aan een behandeling bij de tandarts of een korte verdoving in het ziekenhuis. Het gas verdooft de pijnprikkels tijdelijk. 
Lachgas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt als drijfgas bij spuitbussen. Er is dan geen zuurstof toegevoegd.  Lachgas in ballonnen

Hoe werkt lachgas als drug?
Als lachgas als drug gebruikt wordt, dan wordt het geïnhaleerd uit een ballon die door middel van een slagroomspuit of cilinder is gevuld. Dit is pure lachgas zonder zuurstof, het zorgt voor een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen. Lachgas wordt voornamelijk gebruikt in het club- en partycircuit.

Wat voor gevoel geeft lachgas?
Na het inhaleren voel je, door het zuurstofgebrek, een korte, sterke roes. Je bewustzijn daalt, waardoor je je een beetje dronken voelt en jouw werkelijkheid in beeld en geluid vervormd wordt. Van lachgas kun je lacherig worden (lachkick), wat meteen de naam van de drug verraadt. Het effect van lachgas treedt meteen op en houdt een aantal minuten aan.

Wanneer kan lachgas gevaarlijk zijn?
Lachgas kan nare gevolgen hebben. Van lachgas kun je:

  • hoofdpijn krijgen
  • misselijk en duizelig worden
  • je evenwicht verliezen en vallen
  • een verlaagde vruchtbaarheid krijgen (bij veelvuldig gebruik)
  • neurologische (zenuw) stoornissen krijgen door een vitamine B12 tekort

Ook kan een teveel aan lachgas je longen bevriezen wat natuurlijk ook heel gevaarlijk is.
Lachgas is lichamelijk niet verslavend, maar een geestelijke verslaving is wel mogelijk.

Een handreiking voor gemeenten
Onder Nederlandse gemeenten klinkt de vraag steeds luider naar landelijk beleid om vooral bij festivals en op feestdagen het toenemende gebruik van lachgas en de bijbehorende overlast tegen te gaan.
Door het Trimbos-instituut is een handreiking voor gemeenten opgesteld om hen te ondersteunen bij de aanpak van het lachgasgebruik. De handreiking met de naam 'Lachgas: van zorgen naar acties' kun je hier downloaden

Meer informatie of contact?
Ook op drugsinfo.nl vind je ook meer informatie.

Neem contact op met VNN als je vragen hebt. We informeren je graag.