'Leraren zijn er niet alleen om les te geven'

Anoniem chatten
30 september 2019

Dollard College in Pekela: streng én zorgzaam

Het Dollard College loopt voorop met alcoholbeleid en werkt al lang samen met VNN. De gemeente subsidieert. De aanpak kenmerkt zich door strenge normen, een warme houding en preventieve voorlichting.

Marietje Kruize werkt al 12 jaar op het Dollard College in Pekela. Ze is teamleider, vertrouwenspersoon en zorgcoördinator van de onderbouw. “Ik woon hier en voel me heel betrokken bij de Pekelder gemeenschap. Ons team heeft echt hart voor de jeugd, dit is een warme school. Leraren zijn er niet alleen om les te geven. We willen leerlingen ook helpen als ze ergens mee zitten. Even een arm op de schouder, dat is heel belangrijk. We zijn echt een gemeenschap. Met de gemeente en VNN zetten we stevig in op preventie. Een verslaving kan grote gevolgen hebben voor de rest van je leven.”

Streng, doch rechtvaardig

“We zijn wel een strenge school. Leerlingen mogen nergens roken en niet van het plein af. Vijf jaar geleden betrapten wij nog wel eens rokers op het plein. Nu bijna niet meer: niet-roken is de norm. Petjes en mobieltjes zijn verboden in de klas. Tijdens de schooldisco staan we met collega's aan de deur. We kennen de leerlingen door en door en zien het direct als ze ingedronken hebben. We bellen dan meteen de ouders en ze mogen een jaar lang niet naar schoolfeesten. Dan sta je echt even in de picture. Maar de volgende dag bespreek je het ook. Je kijkt elkaar aan: nooit weer hè? Nee, nooit weer mevrouw. Eigenlijk heb je aan één blik genoeg.”

Leerlingen én ouders

“Onze verzorgingsdocent heeft geweldige leergesprekken. Ook incidenten maakt hij bespreekbaar. Wat vinden jullie van indrinken? En is de straf goed of niet? Drink je zelf weleens? Heb je dat nodig? Het gesprek is niet betuttelend, maar open. Een project van twee maanden over verslaving duikt echt de diepte in. Ook de ouders spelen een belangrijke rol. Op de allereerste informatieavond bereiken we 80%. VNN houdt een presentatie en dat zet ouders aan het denken over alcohol en hun kinderen. Niet dát het gebeurt, maar dat het kán gebeuren. De effecten van alcohol op de groei van de hersenen zijn groot. Ouders schrikken daar vaak van.”

VNN
“VNN heeft hier veel workshops gegeven. Raad eens hoeveel alcohol in dit mixje zit? Dat weten leerlingen vaak niet. Of een alcoholbril waardoor je dubbel ziet. Zelf dingen doen tijdens een workshop slaat aan bij leerlingen. VNN regelde ook dat wij als eerste een toneelvoorstelling in de kantine kregen over verslaving. Nu zijn we dankzij VNN pilotschool voor modules van het Trimbos instituut. Bij VNN heb ik één contactpersoon. Dat werkt heel prettig. Ze kent onze school en komt gewoon langs om met mij te overleggen. Ook onderhoudt ze contact met de gemeente.”

Toekomst

“Pubers experimenteren en zoeken grenzen op, ook met alcohol. Maar gelukkig hebben we nog nooit een alcoholverslaafde leerling gehad. Ik maak me wel steeds meer zorgen over het hele computergebeuren. Jongeren reageren vaak op elk bliepje uit hun telefoon, soms ook 's nachts. En gameverslaving is echt erg. Er zijn jongeren die geen geen huiswerk meer maken en 's nachts opstaan om te gamen. In de klas zijn ze te moe om op te letten. Pesten gebeurt ook steeds meer digitaal. Op de volgende informatieavond gaan we dat aankaarten bij ouders. Computeren is niet eens de verslaving van de toekomst, het is nu al aan de hand. Dit gaan we echt aanpakken.”

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot van de redactie

Neem contact op met de afdeling Voorlichting en Preventie van VNN via info@vnn.nl voor meer informatie over voorlichting in het onderwijs.