Werken als GZ-psycholoog bij een FACT-team

Anoniem chatten
3 augustus 2019

Lotje van Wijk“Achter elke verslaving zit een verhaal. We kunnen iemand wel volpompen met therapieën, maar je moet weten wát iemand heeft en hoe dat is gekomen. Daarom is het heel belangrijk om diagnoses te stellen en dat mijn collega’s en ik psychologisch en neuropsychologisch onderzoek doen. Alleen dan kun je tot een goed behandeladvies komen en iemand helpen.

Op zoek naar hun verhaal
Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand cognitief beperkt is. Zo’n persoon heeft een andere behandeling nodig dan een hoogbegaafd iemand. Sommige cliënten hebben al jarenlang problemen en weten zelf ook niet wat er aan de hand is. Daarom vind ik het zo’n mooie uitdaging om op zoek te gaan naar hun verhaal: dan kun je uiteindelijk iemand verder helpen.

Ik heb altijd al interesse gehad in deze doelgroep. Mijn moeder werkte op een gesloten psychiatrische afdeling, dat fascineerde me mateloos. We hebben hier te maken met verwaarloosde mensen, die vaak onthecht zijn, maar ze zijn ook heel intrinsiek gemotiveerd, ze zijn nog niet hulpverlenings-moe. Ze hebben nog geen gigantische dossiers, hebben nog niet tientallen onderzoeken gekregen en zijn nog relatief blanco. Ze lopen alleen vast en daar hebben ze hulp bij nodig. Het geeft me energie dat ik iets voor hen kan betekenen. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik ze hoop geef: je kunt hier terecht, wij schieten je hier niet af, wij blijven staan, hier kun je terug blijven komen.

Sommigen denken dat verslaafden per definitie niet te redden zijn. Dat is een misvatting. Het kan wel, met heel veel geduld. Veel mensen, zoals vrienden en familie, hebben deze mensen al in de steek gelaten terwijl ze eigenlijk helemaal niet voor zichzelf kunnen zorgen. Daarom doen wij het, en daarom doen wij er alles aan om mensen met een glimlach uit onze behandelkamers te laten lopen.

Als ik een cliënt een sprankje licht kan geven, dan is het voor mij goed.”

 

Het verhaal van Lotje is opgeschreven in 2018 en is onderdeel van de landelijke arbeidsmarktcampagne #IkZorg. De campagne ‘Ik Zorg’ is een samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en branche-, beroeps-, werknemers- en werkgeversorganisaties in de sector Zorg & Welzijn. Doel van de campagne is meer mensen enthousiast maken en houden voor werk in deze sector. De campagne heeft een meerjarig karakter.