Stoppen of minderen met alcohol

Anoniem chatten

Stoppen of minderen met alcohol

Minder drinken van alcohol

Ondervind jij de nadelen van alcohol? Drink jij eigenlijk meer dan goed voor je is? Dan is het verstandig om minder te drinken of het (tijdelijk) stoppen met alcohol te overwegen.

Wat kun je zelf doen?
Het advies om minder alcohol te drinken is afhankelijk van jouw situatie. 
Het is verstandig om te minderen als:

 • jijzelf of mensen in jouw omgeving last hebben van jouw alcoholgebruik
 • je meer drinkt dan goed voor je is (meer dan 1 á 2 glazen per dag)

Misschien geeft alcohol je (nog) geen problemen. Ook dan is het verstandig om eens na te denken over je drinkgewoonten. Begin met het opschrijven van wat je per dag drinkt. Noteer het aantal glazen met streepjes in je agenda en kijk na 1 of 2 weken hoeveel je per week gedronken hebt.

Nog meer tips voor het minder drinken van alcohol:  

 • Haal geen grote hoeveelheden alcohol in huis
 • Bepaal voor jezelf het maximale aantal glazen alcohol dat je per dag en per week mag drinken
 • Bepaal aan het begin van elke week welke dagen je die week niet drinkt
 • Beslis voordat je ergens heengaat hoeveel glazen alcohol je maximaal gaat drinken
 • Zoek afleiding op de momenten dat je trek krijgt

De keuze om in één keer minder te drinken of geleidelijk af te bouwen, maak je zelf. Bedenk wat het beste bij jouw situatie past. Om gewenning te voorkomen is het verstandig om minimaal 2 dagen in de week niet te drinken.

Zelfhulpprogramma op internet
Vind je het lastig om te minderen met alcohol en wil je hierbij graag ondersteuning? Op internet zijn zelfhulpprogramma’s beschikbaar om je alcoholgebruik onder controle te krijgen. Een voorbeeld hiervan is Minder Drinken. Uit onderzoek blijkt dat dit programma heel effectief is. Je kunt het anoniem en gratis volgen.

Professionele hulp om minder te drinken
Je kunt bij verschillende instellingen terecht als je professionele hulp nodig hebt om het drinken onder controle te krijgen. Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) is er een van. VNN heeft veel behandelmogelijkheden. Van gesprekken met een behandelaar tot een opname in een kliniek. Je kunt ook kiezen voor de online behandeling van VNN. Vanaf je aanmelding krijg je dan een behandelaar van VNN toegewezen, die je tijdens het gehele programma online begeleidt.

Neem, als je vragen hebt, geheel vrijblijvend contact met ons op.

Stoppen met drinken van alcohol

Stoppen met alcohol: tijdelijk of definitief
Als minderen met drinken te moeilijk voor je is, kun je besluiten eerst een periode, bijvoorbeeld een maand of een halfjaar, helemaal geen alcohol te drinken. Dit geeft houvast: je hoeft je niet af te vragen wanneer je wel of niet mag drinken. Dit kan er ook toe leiden dat je daarna definitief wilt stoppen met drinken.

Goede voorbereiding is essentieel
Kies voor jezelf een gunstige begindatum, bijvoorbeeld een datum in een rustige periode met weinig feestdagen. Vervolgens stel je voor jezelf een duidelijk plan op. 

In dit plan noteer je:

 • waarom en hoe je wilt stoppen
 • 2 weken lang, iedere dag, wat je drinkt, hoeveel, wanneer en in welke omstandigheden (voor een inzicht in je drinkgewoontes)
 • wat voor jou de voor- en nadelen van het drinken zijn
 • een leuke beloning, voor als je weer een week geen druppel gedronken hebt

Met een goed uitgewerkt plan en de steun uit je omgeving is de kans van slagen groter. Wees in je plan zo volledig en eerlijk mogelijk en laat eventueel mensen in je omgeving met je meedenken. Bewaar jouw lijstje goed, zodat je het op moeilijke momenten weer even kunt doornemen.

De rol van jouw omgeving bij het stoppen met drinken
Vertel mensen in jouw omgeving wanneer je wilt stoppen met alcohol drinken. Dan kunnen zij je hierbij steunen. Spreek ook met ze af dat zij jou geen alcoholische dranken meer aanbieden. Overleg met ze hoe ze jou kunnen steunen en aanmoedigen en wat ze het beste kunnen doen in moeilijke momenten. Bespreek ook met je omgeving hoe zij het beste kunnen reageren wanneer jij je niet aan jouw plan houdt.

Het moment is aangebroken: Je drinkt niet meer!
Als je eenmaal in de flow van niet drinken zit, maak het jezelf dan ook makkelijk. Haal geen alcohol in huis en zorg voor een voorraad niet-alcoholische dranken die je erg lekker vindt. Wat kun je meer doen?

Doorbreek gewoontes
Probeer je oude drankgewoontes te doorbreken. Als je gewend was om op bepaalde uren een borrel te drinken of naar het café te gaan, ga dan voortaan op dat tijdstip sporten, naar de bioscoop of een optreden. Ga een eindje wandelen of neem een lekkere warme douche in plaats van een glaasje te drinken voor het slapen gaan.

Wat kan anders?
Mocht jij je toch een keer niet aan je plan houden, ga dan na in welke situatie dit gebeurde. Bedenk wat je de volgende keer in diezelfde situatie anders kunt doen en schrijf dit ook op in je plan.


Neem contact met ons op als je wilt dat VNN jou ondersteunt bij het stoppen met drinken.

Ontwenningsverschijnselen bij minderen of stoppen met alcohol

Als je plotseling veel minder of helemaal geen alcohol meer drinkt kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Je lichaam is een dagelijkse hoeveelheid alcohol gewend en raakt een beetje van slag.

Bij ontwenningsverschijnselen kun je:

 • humeurig, rusteloos of angstig worden
 • hoofdpijn krijgen
 • slecht (in)slapen 
 • last krijgen van hyperventileren, rillerigheid, tintelingen en duizelingen
 • problemen krijgen met eetlust en/of stoelgang 

Als je veel of lang last heb van ontwenningsverschijnselen (meer dan 5 dagen), dan is dat een teken dat je lichaam afhankelijk van de alcohol is geworden. Het is dan juist verstandig om helemaal te stoppen met het drinken van alcohol. Dit geeft je meer houvast.

Wat kun je doen bij ontwenningsverschijnselen?
Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend, maar kunnen voor je gezondheid geen kwaad. Meestal gaan ze binnen enkele weken vanzelf weer over. Het beste kun je in een periode van ontwenningsverschijnselen afleiding en ontspanning zoeken. Lekker bewegen en sporten helpen jou om deze periode te overbruggen.

Het is belangrijk dat de mensen in je omgeving op de hoogte zijn van jouw ontwenningsverschijnselen. Dan begrijpen ze beter wat er aan de hand is en kunnen ze je steunen en rekening met je houden.

Tips om geen alcohol meer te drinken

Zoek je tips en hulp om het minderen met alcohol of het volledig stoppen met alcohol drinken vol te houden? Blijvend stoppen en minderen begint in ieder geval met een goede voorbereiding. Graag geven we ook wat tips voor als je net gestopt bent of minder bent gaan drinken.

Tips voor de moeilijke momenten
Zorg dat je een aantal antwoorden paraat hebt als iemand jou een biertje of een glas wijn aanbiedt.
Bijvoorbeeld:

 • ‘Nee dank je, ik ben aan het minderen/gestopt. Geef mij maar een glas water/een colaatje’
 • ‘Nee dank je, ik moet nog rijden. Ik drink liever iets fris’ 
 • ‘Deze week is voor mij heel belangrijk, ik wil extra helder zijn’

Zorg voor goede afleiding voor het geval je echt stevig trek hebt in alcohol. Ideeën voor afleiding: 

 • Loop even naar buiten, ga wandelen of fietsen, doe 10 kniebuigingen of loop 5 keer de trap op en af
 • Ontspan en adem diep en rustig 10 keer in en uit
 • Pak een boek of tijdschrift of luister naar muziek
 • Zet een pot thee of schenk jezelf iets fris in
 • Bel iemand op of schrijf een e-mail

Zelf hulp zoeken om geen alcohol meer te drinken
In de periode dat je net geminderd of gestopt bent met alcohol kun je contact zoeken met lotgenoten. Er zijn verschillende zelfhulpgroepen waar men elkaar vanuit hun eigen ervaringen ondersteunt en verder helpt. Graag geven we je een overzicht van alle Zelfhulpgroepen met adressen in Noord Nederland
Ook kun je bellen naar Trek aan de bel, een telefoondienst waar ervaringsdeskundigen jou 24 uur per dag een luisterend oor bieden.

Professionele hulp om geen alcohol meer te drinken
Als je ervoor kiest om professionele hulp in te schakelen bij het onder controle krijgen van je drinkgedrag, dan kun je bij verschillende instellingen terecht. Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) is er één van. VNN heeft veel mogelijkheden voor behandeling. Van gesprekken met een behandelaar tot aan opname in een kliniek.

Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten.