Een adviesgesprek over gamen, porno en depressie
Iedereen, vanuit elke hoek van de samenleving, kan VNN bellen voor advies. Een dergelijk adviesgesprek is kosteloos en mag anoniem. Preventiemedewerker Nathaly de Wind vertelt over haar ervaringen. “Ik vind het erg leuk om mensen te adviseren op het gebied van verslaving, drugs, gamen en veel andere onderwerpen, omdat de mensen met wie je te maken krijgt heel gevarieerd zijn. Het kan een arts ...
Read moreVeelgestelde vragen van ouders over drugs, alcohol, gamen
De ene jongere zal experimenteren met alcohol, de ander met wiet. Dit uitproberen en leren maat houden hoort bij een normale ontwikkeling naar volwassenheid. Meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken, maar veel ouders raken toch onzeker als ze ontdekken dat hun kind drugs gebruikt. Het direct verbieden leidt meestal tot stiekem gebruik en dat gaat ten koste van het contact met je kind.
Hier verzamelen we tips voor jou als ouder.
Kan ik ook hulp krijgen als mijn kind blowt?
Je kunt deelnemen aan een oudercursus van VNN als je je zorgen blijft maken om het blowgedrag van je kind. Kijk bijvoorbeeld bij de oudercursus 'Help! Mijn kind gebruikt'. Lees hier meer over de gespreksgroepen voor ouders. Natuurlijk beantwoorden we ook graag de vragen die nog bij jou spelen. Neem gerust even contact met ons op.Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Ze kunnen ontspannen, verdoven, oppeppen en je waarneming veranderen, waardoor je de wereld anders ziet en beleeft. Mensen gebruiken drugs voor hun plezier, om zich beter te voelen of om in een roes te komen. Lees verder op de pagina 'Wat voel je als je drugs gebruikt?'.
De meest gebruikte drugs zijn alcohol en tabak. Van de verboden drugs is cannabis, de verzamelnaam van hasj en wiet, de meest bekende drug. Hier vind je de meest gebruikte illegale drugs.
Vind je als ouder iets ‘verdachts’ tussen de spullen van jouw kind? Gedraagt je kind zich anders dan anders en is hij of zij abnormaal vaak de deur uit? Als ouder wil je weten of je kind wel of niet drugs (heeft) gebruikt en hoe je dit kunt achterhalen. Ondanks de symptomen van drugsgebruik kan het toch nog lastig zijn om de waarheid goed boven tafel te krijgen. Het is belangrijk dat je met je kind in gesprek gaat om te kijken of je vermoeden juist is, of dat er misschien iets anders aan de hand is. Hier vind je meer informatie over drugs en hoe je gebruik herkent.
Lees meer over drugsgebruik en het stellen van regels en grenzen.
Binge drinken is het in korte tijd een grote hoeveelheid alcohol drinken (6 glazen of meer). Onder jongeren wordt de term gebruikt als het gaat om drinken om dronken te worden.
Dit onverstandige drinkgedrag kan zeer ernstige risico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld:- Een veel te hoge bloeddruk
- Een alcoholvergiftiging
- Schade aan de organen
- Kans op een black-out
- Vergrote de kans op een hartinfarct.
Bij binge drinken in de tienerjaren is de kans op overgewicht (obesitas) en een te hoge bloeddruk (op latere leeftijd) 4 keer zo groot als bij leeftijdsgenoten die niet overmatig veel drinken.
Een black-out door alcohol is een stoornis van het kortetermijngeheugen, waardoor geheugenverlies ontstaat. Je kunt je de volgende ochtend niet meer herinneren wat er gebeurd is. Bij iemand met een black-out ligt het alcoholpromillage meestal tussen de 1,5 (dit zijn ongeveer 8 tot 10 glazen) en 3. Een black-out is een duidelijk signaal van veel te veel alcohol drinken. De hersenen, die gevoelig zijn voor alcohol, kunnen dit gewoon niet aan.
Lees meer over een black-out door alcohol
Bij een vergiftiging door alcohol wordt de concentratie alcohol in je bloed en hersenen zo hoog dat je bewusteloos, of in coma kunt raken. In een coma kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd worden dat ook je ademhalingscentrum verlamd raakt, wat dodelijk is.
Je kunt een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage: de maat die de concentratie van alcohol in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken.
Hoe snel je een alcoholvergiftiging krijgt, verschilt sterk per persoon. Jongeren krijgen het eerder, omdat ze minder lichaamsvocht hebben.
De testservice voor uitgaansdrugs is bedoeld voor gebruikers van drugs. Andere geïnteresseerden zoals ouders, docenten of hulpverleners kunnen er geen gebruik van maken.
Als je iets in huis aantreft wat sterk aan drugs doet denken en je vermoedt dat dit van één van je kinderen afkomstig is, stel dan je vraag aan je kind zelf. Dat is geen gemakkelijke opdracht. Er zijn verschillende factoren die een open gesprek in de weg staan, zoals de moeite van je kind om eerlijk te durven zijn. Maar ook de emoties van jou als ouder spelen een belangrijke rol.
VNN ondersteunt ouders voor een gesprek over alcohol, drugs, gokken, gamen of sociale media. Lees meer bij Ik vermoed drugsgebruik