Muziek in de Coronacrisis

Anoniem chatten
6 April 2020

'Hit The Road Jack'

Wat doe je als je een groot deel van wat je anders binnen muziektherapie doet, Muziekplotseling niet meer mág doen? Het bespelen van instrumenten is vanuit alle hygiënische voorzorgsmaatregelen niet meer verantwoord. Cliënten in de kliniek Bolsterburen moeten er flink aan wennen. Juist nu ervaren ze de behoefte om te ontladen en smachten ze naar vrijheid. Vrijheid die ze kunnen beleven op het moment dat ze muziek maken.

Het luisteren naar muziek, zingen* en body-percussion blijft over. “Ik ga niet zingen hoor” zegt een cliënt. Vol spanning begint hij echter wel met de stemoefeningen, want oefenen met ruimte innemen, grenzen verleggen (doorbreken van vermijding) en assertiever worden, passen bij de doelen die hij wil behalen. Langzaam bij beetje, begint de hele groep voorzichtig te zingen, en aan het einde zingt en swingt iedereen a capella 'Hit The Road Jack'. Sommigen hebben zelfs solo durven zingen. Bevrijdend! 

Wat doe je als je een groot deel van wat je anders in je leven doet, plotseling niet meer kan doen? Dan is er nog altijd muziek. De afgelopen weken hoorde ik ook nieuwe liedjes voorbij komen op Spotify waarvan ik dacht: "dit is wel heel toepasselijk".

Terwijl mensen volop hamsterden en de WC-rollen over de toonbanken vlogen, zingt één van mijn favoriete artiesten Steven Wilson zijn nieuwe lied Personal Shopper op cynische wijze over hysterisch en dwangmatig koopgedrag. En zingt de band Nothing But Thieves: "Is Everybody Going Crazy"

maart 2020
Roeland van der Velde, muziektherapeut bij VNN

* Deze blog was begin maart geschreven. Muziektherapie wordt in de coronacrisis wel doorgezet maar alle hygiënemaatregelen worden in acht genomen (afstand, niet zingen).

Is Everybody Going Crazy (Nothing But Thieves)

The day doesn't set
The world just spins
And in this wounded
Sinister place
We've only got each other

The sky is crashing down
I know it's strange
When heaven's a mindset away

Yeah, everybody's going crazy
Can't get through to you lately
We're so hopelessly faded
Is anyone else feeling lonely?Muziekkaartje

Wellicht is er in deze tijd meer ruimte om met aandacht naar muziek te luisteren en betekenis te halen uit wat we om ons heen horen. Luister ook eens naar de VNN-afspeellijsten op Spotify en YouTube naar de muziek die een link heeft met psychische problematiek of verslaving. Er zijn op Spotify afspeellijsten met verschillende thema's:

 Zie ook onze pagina over muziektherapie.

Welke muziek is voor jou de afgelopen tijd van betekenis geweest? Mail het naar muziek@vnn.nl