Gezin en verslaving

Anoniem chatten

Verslaving beïnvloedt het hele gezin en het vraagt van de gezinsleden veel aanpassing. Hoe zit dat precies en wat kan het bij partners en kinderen van verslaafde ouders voor gevolgen hebben?

Naast Ons is een online forum voor mensen die een dierbare hebben met verslavingsproblemen en die daarover graag in contact komen met lotgenoten. Op het openbare forum kun je anoniem berichten lezen van andere naasten en ervaringen en tips uitwisselen met mensen in een vergelijkbare situaties. Voor partners, ouders of vrienden van iemand die overmatig rookt, gokt of alcohol, drugs of (slaap- en kalmerings)medicatie gebruikt. Ook naasten van mensen met eetproblemen kunnen er terecht. Dit forum is niet van VNN, maar is een landelijk initiatief.

Webinar: hoe praat je met je kind over alcohol?

Webinar van platform Nuchtere Fries Nuchtere Fries organiseerde samen met GGD Fryslân en Verslavingszorg Noord-Nederland de webinar ‘Alcohol en opvoeding… Hoe dan?!’. Preventiemedewerker bij VNN, Marcel Seuninga, zat aan tafel. Uit literatuurstudie van het Trimbos Instituut blijkt namelijk dat bij kinderen op deze leeftijd de nieuwsgierigheid naar alcohol groter wordt. Ook gaan ze dan van de...

Ontkenning van problemen

In gezinnen waar verslaving een rol speelt, wordt de verslaving van de ouders, de conflicten en het geweld vaak verzwegen. Problemen worden ontkend. Tussen de gezinsleden is een sterke onderlinge afhankelijkheid en loyaliteit naar elkaar. Individuele behoeften worden minder belangrijk gemaakt. De verslaving van de ouder staat voorop.

Gevolgen voor kinderen van verslaafde ouders

Verslaving van één van de ouders heeft een grote invloed op de kinderen. Ze hebben een achterstand op alle ontwikkelingsgebieden. De kinderen ervaren al op jonge leeftijd stress, veroorzaakt door de psychische problemen en de levensstijl van de ouders. Als de kinderen jong zijn, zijn ze prikkelbaar, slapen ze slecht, huilen ze veel en zijn ze afwerend in het knuffelen. Zijn ze wat ouder, dan kunnen de kinderen te maken krijgen met angst-, schaamte- en schuldgevoelens en depressiviteit. Sommige kinderen zijn hyperactief, agressief en tonen een gebrek aan concentratie; anderen vertonen aangepast gedrag.

Aandacht voor de gezinssituatie

Door de grote gevolgen van verslavingsproblemen in een gezin, is er zodra iemand zich bij VNN aanmeldt, direct aandacht voor de gezinssituatie. Wat kunnen we betekenen?

Of bekijk thuisarts.nl voor meer informatie over wat je kunt doen als een naaste een verslaving heeft. 

Wat biedt VNN voor familie of naasten

  1. Contact us
  2. One-off consultation
  3. Possible discussion group

Omgaan met het (drank)probleem van de ander (korte versie)

Filmpje - 3.47 minuut

Wat kan ik het beste doen voor mijn partner? Dit filmpje is een korte versie van het interview met een systeemtherapeut van VNN met advies over 'Omgaan met het (drank)probleem van de ander'. Je kunt ook de hele versie van het interview bekijken.

Veelgestelde vragen door familie of naasten