Het verhaal van Anita

Het begon mis te gaan, toen ik als 13-jarige veel met vrienden op straat aan het chillen was. Ik kreeg mijn eerste joint aangeboden en was later een periode dagelijks aan het blowen. Altijd als er problemen ontstonden, was blowen mijn uitweg.

We maakten elkaar gek
Ik was bijna een jaar van het blowen af geweest. Toen op school de druk hoog werd, begon ik weer. Ik had een vriendje die ook nog andere dingen gebruikte en we maakten elkaar gek door niet te praten. Veel lager kon ik niet zinken. Ik was zo gefrustreerd, dat ik er een eind aan wilde maken. Gelukkig kreeg ik hulp, eerst via Accare. Later heb ik mezelf aangemeld bij VNN.

Een bloedzuiger
Door de gesprekken met de hulpverlener van VNN is mij veel duidelijk geworden. Dat ik bepaalde vrienden beter kon laten vallen, dat mijn vriend een bloedzuiger was, dat hij en ik elkaar naar beneden trokken. En vooral: dat ik van het blowen af wilde. Ik leerde van die mevrouw dat er andere manieren zijn om uit de stress te raken. En dat ik leuke dingen kon gaan doen in plaats van blowen.

Ze liet me het zelf ontdekken
Ik mocht de hulpverlener van VNN graag. Ik kreeg het gevoel dat ze meteen begreep waar het over ging. Ze liet me nadenken over wat er belangrijk is in mijn leven, hoe ik mezelf later zie en ik hoe ik daar kan komen. Ik zag in dat mijn ideale toekomstbeeld niet realistisch was als ik zo door bleef gaan met blowen. Zij liet mij het zelf ontdekken, datgene dat anderen mij ook al hadden verteld. Omdat ik zelf besloot dat het anders moest, had ik de moed om met blowen te stoppen.

Andere keuzes
Ik heb veel gesprekken gehad met de mevrouw van VNN. Het waren altijd prettige gesprekken, waar ik met een lach vandaan kwam. Haar hulp heb ik als heel persoonlijk ervaren. Ik leerde mezelf accepteren, mijn problemen accepteren en er iets aan te doen. Ik voelde me beter doordat ik andere keuzes ging maken. Ik ging me zelfverzekerder voelen, ging nieuwe relaties aan en kreeg van anderen de bevestiging dat ik nu de goede dingen deed. 

Trots op mezelf
Ik heb de hele zomer een drietal bijbaantjes gehad, ik heb een eigen woning en ik ben heel enthousiast dat ik na de zomer weer naar school ga: ik ga een opleiding tot microbiologisch analist volgen. Ik ben trots op mezelf, op wat ik nu al bereikt heb. Mijn droom is om later in het buitenland een baan te vinden, liefst in een bierbrouwerij, waar ik nieuwe biergisten kan ontwikkelen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De afgebeelde persoon op deze foto heeft niets te maken met de inhoud van het artikel.