Gamen

Wat doet gamen met je?

Plezier
Gamen geeft de speler plezier, afleiding en (online) sociale contacten. De beloning bij een bepaalde moeilijkheidsgraad in het spel kan zorgen voor een gelukzalig gevoel (een kick).

Verstandelijke ontwikkeling
Onderzoekers melden dat gamen een positief effect heeft op de verstandelijke ontwikkeling, zoals op het ruimtelijk inzicht, op het geheugen en op de taalvaardigheden van de speler.
Games lenen zich voor een positief effect bij vakken zoals wiskunde en taal. Door het inzetten van games kunnen ingewikkelde vraagstukken makkelijk opgenomen worden.

Sociaal aspect
Veel gamers geven aan plezier te halen uit het sociale aspect van het gamen. Het sociale aspect  helpt mee aan het maken van vrienden. Jongeren leren hoe ze met elkaar om moeten gaan.

Negatieve effecten van gamen
Veel en regelmatig gamen kan leiden tot overmatig gamegebruik, ook vaak gameverslaving genoemd. Wetenschappelijk is er nog geen basis om het begrip gameverslaving formeel vast te stellen. Maar de praktijk leert dat overmatig gamen veel kenmerken heeft die in gelijkenis staan met andere verslavingen. 

Lees meer bij Wanneer moet je je zorgen maken?